Три деца от Банско бяха нахапани от домашно куче, докато се разхождали в града. Средноазиатската овчарка била обучавана за боеве с кучета, които са забранени от закона.

Снощи 15-годишната Мария се прибирала към дома си, когато върху нея се нахвърлило огромно бяло куче.

"Кучето беше на свобода, пуснато да си ходи по улицата и определено много лошо куче беше, голямо, ей толкова голямо", разказва Мария Сугарева.  

Кучето захапва ръката на Мария. Тя търси помощ в близкия магазин, пристига линейка. Оказва се обаче, че само преди минути същото куче е нападнало друго - 9-годишно дете, а половин час след Мария жертва става и 13-годишно момиче.

Двегодишното куче е собственост на съдържателя на механа в курорта, който по време на инцидента не бил в града. Поверил домашния си любимец на брат си, който го бил изпуснал за малко от поглед. Иначе кучето е обучавано за борба.

"Самото животно не е виновно за това, че е обучено да пази и, че е от такава порода, но в тези случаи трябва да има по-строги санкции за собствениците на животни", смята природозащитникът Явор Гечев.

Община Банско е издала наредба, според която домашните кучета трябва да бъдат разхождани само на каишка и с намордник. Никой обаче не я спазва.

"Проблемът в Банско е, че ако тръгнете по улиците ще видите доста бездомни кучета от така, расови породи, примерно хъски, немски овчарки. Туристите които идват в Банско си изоставят своите любимци", обяснява кметът на Банско Александър Краваров. 

Иначе тук действа доказаната система за залавяне на улични кучета и тяхната кастрация в специално изградена операционна. Това е и едно от местата, където кучетата се ваксинират срещу бяс и им се издават паспорти.

"Нямаме данни това куче да е ваксинирано поне против бяс", каза ветеринарният лекар д-р Огнян Кочуков.

Родителите на нахапаните деца са пуснали жалба в полицията и ще съдят собственика на кучето, което днес беше скрито зад вратите на двора. 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето