В Поморие, Несебър, Созопол до Приморско, както и по Северното Черноморие има стотици имоти с отстъпено право на строеж за социално слаби близки на влиятелни хора, заяви в студиото на „Тази сутрин” бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай, който два мандата бе депутат в Бургаския регион.

„Познавам всички кметове на общините от региона. Винаги са се притеснявали, че има натиск от София за такъв тип отстъпено право на строителство за бедни роднини, на всички нива – от министерства, президентство, различни служби”, каза Октай, като отказа да спомене имена. Сред хората, взимали подобно право има близки на шефове на Гранична полиция, на полицейски служби.

„И ако тези, които разследват днес темата, понеже са оцапани много от властимащите, гледат да се затвори темата. По време на прехода, която и тема да отвориш, тя се забулваше и се затваряше и накрая излизахме виновни ние. Аз неслучайно толкова години съм бунтар опозиционер и в ДПС, и в политическото пространство”, каза Октай.

Бившият аместник-председател на ДПС смята, че е достатъчно да има сериозна ревизия в общините, за да се видят тези схеми. Той смята, че това е следващият скандал, който ще развие около черноморските общини и около курортните селища.

По повод думите на Ахмед Доган по време на митинга в Джебел за годишнина от Възродителния процес, Октай заяви, че има дълбока пропаст между избирателите и ръководителите по места в ДПС, включително и заради скандалите и обвиненията към бивши министри и бивши кметове.

Избирателите на ДПС нямат никаква възможност за алтернатива

и техният вот винаги е контролиран. Според него хората в смесените региони са изоставени в ръцете на местни хора, считани за част от ДПС, с криминални прояви, които реално нямат нищо общо с ДПС.

„Хора наемници, които са консумирали власт на общинско, областно ниво и до централно ниво. И за съжаление, смята той, няма надежда, че управляващите и другите политически формации ще влязат в тези региони, за да привлекат вниманието на хората и те да отдъхнат, че държавата ще ги закриля”, каза Октай.

Доган е удобен на всички

Тази ситуация в смесените региони е удобна за всички, заяви Осман Октай и поясни, че темата често се използва за отклоняване на вниманието от ежедневните и нерешени проблеми в страната.

„Доган много добре знае, че върви разследване на общинско и областно ниво и в различни министерства и ще има ревизиране на данъчното състояние на семействата и на всички хора около него, каза Октай и попита как синът на Рамадан Аталай на двайсет и няколко години е успял да стане собственик на много фирми и мултимилионер.

ГЕРБ има политическата воля

Структурите в ЕС ще контролират всяко действие на местната власт, за да очисти държавата от мафиотска държава, каза Октай.

Той обяви още, че в момента ДАНС проверява структурите на местната власт във всички смесени региони, включително фирмите, които са обслужвали общински поръчки. Поради това, според него, у Ахмед Доган и ДПС се е породил страх, който е  причината за изявлението в Джебел и за подписката в парламента, която ще бъде внесена и в Европейския парламент, за оказан натиск на местната власт чрез разследване.

„Те знаят, че ще се стигне до всички нива постепенно и аз съм убеден, че под натиска и контрола на Брюксел ще се стигне да си очистим всички паяжини, които сме ги забравили в 20-те години”, заяви Октай.