Не може една диета да е панацея за всички хора. Всеки един човек е различен. Така проф. Божидар Попов, председател на българското дружество по хранене и диететика, коментира в студиото на "Тази сутрин" новата книга – "Оценител" на известния френски диетолог д-р Пиер Дюкан.
Ето какво каза за своя режим самият Дюкан по телефона за bTV:
Въпрос: На какво се дължи успехът на този режим?
Пиер Дюкан: Преди 50 хиляди години човекът се е прехранвал основно с лов и с това, което е можел да набере с ръцете си. Това са и основните елементи, които са ни нужни - протеини и по-малко зеленчуци. Плодовете на дърветата са били по-малко достъпни, затова не са ни и толкова нужни. Човекът е програмиран да яде това. Зайците ядат моркови, а ние ядем протеини и зеленчуци.
Но освен режима, трябва да забравим за асансьора и на ден да ходим минимум по 20 минути. Важното е и да ядем по 3 супени лъжи овесени трици всеки ден. Режимът е ефикасен с това, че включва 100 продукта, които могат да се ядат колкото искаме и когато искаме. Благодарение на този режим, нямаме страх от глада.
Въпрос: Колко време може да се спазва режима без да е опасен за здравето?
Пиер Дюкан: Вижте, аз от 35 години спазвам този режим, не съм имал никога проблеми, няма контраиндикации. Ето например ескимосите изкарват месеци наред като ядат само риба.
Трябва да се знае, че фазата на протеините никога не е повече от 5-6 дни. След това се намесват зеленчуците. Само 5-6 дни за цял режим не водят до никакъв риск за здравето. Протеините са единственият жизненоважен елемент, който тялото ни не може да възпроизвежда само.
В примитивните племена хората не са познавали хляба, а Луи XIV - Кралят Слънце не е познавал захарта. В зеленчуците, например, има всички витамини, които се съдържат в плодовете, както и, примерно, мазната риба като сьомгата съдържа витамини А, Б и Е. Не бива да се бърка моята диета с т.нар. протеинови, чисто протеинови диети, които отричат зеленчуците и другите продукти. Например, във Франция напоследък нашумя една диета с протеинова пудра, която се продава в аптеките и представлява 98 % протеин. Това е много вредно за здравето. Когато приемате белтъчините чрез белтъци, риба, морски дарове и пилешко и пуешко месо, няма никакъв риск, рискът за здравето е нула.
Въпрос: Изключването на плодове за много месеци напред не е ли твърде драстично?
Пиер Дюкан: Липсите на плодове стават драстични след 4 месеца на режима. Проблемът на плодовете е, че имат много захар и разбира се когато отслабваме, захарта е проблем.
Въпрос: Захарта не е позволена. А притеснителна ли е употребата на подсладители?
Пиер Дюкан: Ако лекар казва, че подсладителите са вредни, значи той просто не е запознат. Специално аспартама - не само че не е вреден, но може да се дава и на бременни жени. Аспартамът е абсолютно и официално признат от всички лекари в Европейската общност. Не само че не е вреден, но е дори добре за здравето и помага да не се пълнее. Това са просто слухове, че е вреден.
Въпрос: Колко често хората, които са вашия режим, трябва да си правят изследвания и какви?
Пиер Дюкан: Единственият риск е урейната киселина, поради високия прием на белтъчини и, ако не прием достатъчно вода. Това е единственото нещо, което трябва да се проверява. Но ако хората пият минимум 2 литра вода на ден, няма никакъв проблем.
Въпрос: Как гледате на предупрежденията на български лекари диетолози, че високия прием на белтъци е токсичен и, че режимът ви уврежда бъбреците и черния дроб?
Пиер Дюкан: Това са аргументите на нелоялната конкуренция. Ако режимът се спазва правилно и се пият двата литра вода на ден, увеличаването на уреята и креатинина е невъзможно. Това просто не е вярно. Искам да видя статистики на хора, които ядат риба и се получават такива аномалии.
Въпрос: Загубиха ли пациенти диетолозите, които отричат режима ви? Това ли е причината да се изказват негативно?
Пиер Дюкан: Аз ще ви отговоря лично. Книгата ми „Как да отслабна завинаги" е продадена в 1 милион и 200 хиляди екземпляра във Франция. Съответно и много лекари са загубили пациенти, както и аз самият, тъй като съм практикуващ лекар-диетолог. Дори в момента дори седя до човек, който е отслабнал по моята книга без да ми се обади. Който диетолог иска да практикува моя метод, може да се свърже с мен по мейла или по телефона и аз съм абсолютно отворен.
Въпрос: Какво ядохте днес?
Пиер Дюкан: Аз? Заради вас не съм ял още. Мога да ви кажа за вчера - салата от цикория, пушена сьомга и палачинка от овесени трици, две ябълки и кафе. И това е самата истина. Вечерта ядох повечко, но това е конфиденциално.
В студиото на "Тази сутрин" Попов заяви още, че генетичният профил на хората се е променил и не можем да говорим, че това, което е важало преди 50 хиляди години, е актуално и сега.
Той се аргументира с това, че при всеки индивид прилагането на диета се отразява по различен начин
По думите му белтъкът трябва да се приема над 10, но под 20%. Причината е, че метаболизмът му е най-сложен в организма и така могат да се увреждят мозъка, бъбреците и т.н. Попов каза още, че първите негативи от подобен режим могат да се появят на петия-шестия ден.
Другият гост в студиото - Михаил Христов, специалист по хранене и диететика, също сподели тезата, че нарушеният прием на белтъци е опасен. Той коментира, че програмата га Дюкан е за здрави хора.
В допълнение, Божидар Попов заяви, че ако хората с проблеми в теглото минават от една крайност в друга, могат сериозна да си навредят. Той обори тезата на Дюкан, че наситените масни киселини не са най-полезни за сърдечни заболявания и каза, че не е вярно, че хлябът много по-бързо повишава нивото на глюкозата, отколкото захарта.
Допълни още, че организмът има нужда от минимум 50% въглехидрати – което Дюкан пък отрича. Според Попов друга грешка е да се изключват плодовете от дневното меню. Консумацията само на плодове и чайове обаче също е много опасна, подчерта още той.