Как да укрепим здравето си с плуване? На плувния басейн на Националната спортна академия (НСА) д-р Вергиния Николова разговаря с треньора по плуване Любомир Ценков.

Дългогодишен спортист и треньор, той е убеден в ползата от плуването за укрепване както на здравето, така и на психиката. Честите му боледувания в детството са причина родителите му да го запишат на плуване. От личния си опит и от резултатите при децата, които той тренира, включително и неговия син, Ценков безусловно вярва, че плуването закалява човешкия организъм.

Това е мнението и на Нели Заберска, чийто син Коки е на 7 години. Момчето е от най-малките в басейна. С удоволствие плува стилове гръб и кроул и се чувства добре.

От басейна излиза и Михаил Сърбинов. По рождение има затруднение в походката, но това не го спира. Напротив, той плува вече 20 години и ходи на йога. Десетгодишният Мартин плува три пъти седмично и вече минава по 3-4 км на всички стилове.

Всеки ден плува и тинейджърът Йордан Андреев, който е и национален шампион по плуване. Той бодро заявява: "Обичам плуването".

Д-р Вергиния Николова търси становището и на специалиста по алергология доц. д-р Тодор Попов. На въпроса кога препоръчва на своите пациенти плуване, лекарят отговаря, че плуването е подходящо за всички, защото е най-щадящият спорт.

Например, с бягане и колоездене може да се провокира астматичен пристъп или кашлица, но чрез плуването се увеличава дихателният капацитет на белия дроб и човек дори се научава да диша правилно.  

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето