Еколозите и медиците са убедени, че зелените пространства в офисите във висока степен помагат на служителите да са по-здрави и да работят по-ефективно, предаде ДПА.
    
Саксиите с разнообразни зелени растения повишават настроението и на клиентите и посетителите във фоайетата.
    
Рей Борг, мениджър на най-големия доставчик на стайни растения в света "Амбиус", казва, че изследвания на специалисти от цял свят подкрепят убеждението му, че офисите никога не бива да остават без свежи цветя.
    
Учени от Технологичния университет в Сидни установиха, че растенията в работните помещения подобряват качеството на въздуха. Те поглъщат газовете, изпускани от пластмасите и други продукти  на базата на нефта.
    
Екип от Университета в Съри, Великобритания, пък изследва нивата на стреса у фирмени служители и откри, че те са ниски, когато наоколо има саксии с растения. Колкото по-монотонен е видът на извършвания труд, толкова по-голямо облекчение дават палмите в ъгъла.
    
Специалисти от Университета на Вашингтон в Сиатъл изследваха състоянието и настроението на работещи в компютърна лаборатория без прозорци. В единия експеримент наоколо нямало растения, а в другия - имало. Учените откриха, че цъфтящите растения понижават кръвното налягане и ускоряват с 12% реакциите на служителите, работещи с компютри.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето