Българската агенция за безопасност и контрол на храните, за създаването на която вчера бе приета стратегия от Народното събрание, реално ще заработи от 1 януари 2011 г., каза пред журналисти днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Предстоят четири етапа за изграждането й - приемането на закон за агенцията за безопасност на храните; промяна на всички - общо 23 закона, свързани с нея; разписването на устройствен правилник; избор на ръководство.
Лабораториите за контрол ще бъдат редуцирани от 100 на три. Тези лаборатории ще валидират методиките за контрол на стандартите, които се въвеждат, обясни министърът.
В момента работни групи подготвят мерките и регионалните офиси на агенцията в страната. Това е най-голямата реформа, която се е случвала в България по време на прехода, коментира Мирослав Найденов. Според него това е така, защото агенцията събира в себе си четири разформировани служби. С нея в страната ни за първи път ще има реален контрол на храните - "от обора до масата", посочи министърът.
Мирослав Найденов припомни, че до утре е срокът, в който Националната ветеринарномедицинска служба трябва да представи регламентите за влагане на соя и други съставки в месните продукти, както и регламента за общо деветте месни продукта с наименованието "Стара планина", който със заповед ще влезе в сила от 1 август. Успоредно с това представители на Асоциацията на месопреработвателите и експерти от НВМС работят по изготвянето на български държавен стандарт за месните продукти.
Готов е стандартът по БДС за сиренето, информира министър Найденов.
