Самолетът на иранската авиокомпания "Каспиън еърлайнс" се разби тази сутрин в северната част на Иран, на път от Техеран за арменската столица Ереван. В него пътуваха 168 души. От тях 153 са били пътници, а 15 души са били екипаж, обяви Реза Джафар Задех, говорител на иранската Федерация за гражданско въздухоплаване, цитиран от Франс прес. По-рано беше съобщено, че пътниците са били с един повече.   

Самолетът "Туполев 154" излетял от международното летище "Имам Хомейни" и се разбил  16 минути по-късно, на 150 километра северно от иранската столица. По сведения на очевидци той се е запалил във въздуха и е паднал в земеделски площи недалеч от иранската столица.

Говорител на иранската гражданска авиация уточни, че самолетът е излетял от международното летище "Имам Хомейни" в 11.33 часа и е изчезнал от мониторите на радарите 16 минути по-късно.

"Отначало ни казаха, че се е разбила машина, която разпръсква пестициди. След като отидохме на мястото на катастрофата и го огледахме, видяхме, че става дума за злополука от много по-голям мащаб. Останки от самолета се бяха разпилели върху район с диаметър 150-200 метра", каза началникът на противопожарната охрана.

Местни жители, станали неволни свидетели на трагедията, казаха, че преди да се разбие на земята, машината е била без колесник, а пламъците са излизали от долната част на корпуса й.

"Бяхме трима близо до това мястото. Аз бях на около 300 метра, а зет ми стоеше на 20-ина метра и поливаше. Когато самолетът падна, аз се строполих на земята и веднага след това той избухна", твърди очевидец.

Иранският център за бедствията и авариите съобщи, че всичките 153 пътници и 15-членният екипаж са мъртви. Сред пътниците е имало 25 арменци и 10 спортисти от иранския юношески отбор по джудо. Знае се, че руски граждани също са пътували с този самолет.

Авиационните власти съобщиха, че е започнало издирване на черната кутия. 

Засега не се съобщават причините за трагедията, допълва Франс прес.

Източник от полицията в провиниция Казвин заявил, че машината е напълно разрушена. От нея останали само дребни парчета. Иранските телевизии показват кадри на разрушения самолет. На тях се виждат само отломки от машината.

На мястото, на което тя се е ударила в земята, зее огромен кратер с дълбочина от няколко метра и с дължина няколко десетки метра, предаде Франс прес. Спасителни екипи са пристигнали на мястото на трагедията и започват да прибират телата на жертвите, допълва агенцията.

Представител на администрацията на провинция Казвин твърди, че самолетът имал технически проблеми и пилотът поискал да кацне по спешност, предаде Ройтерс.

"За нещастие самолетът се подпалил във въздуха и после паднал", заявил цитираният от Ройтерс източник.  

Това е третата катастрофа със самолет "Туполев" в Иран от  2002 г. насам, допълва агенцията. През 2002 г. самолет "Ту-154" на "Иран еър тур" падна близо до западния ирански град Хорамабад и всички 118 души на борда му загинаха.

През септември 2006 г. 29 души загинаха, когато самолет пак на "Иран еър тур" модел "Ту-154" се подпали при приземяването си в североизточния ирански град Машхад, припомня Ройтерс. 

Черна хроника на по-големите самолетни катастрофи през последните десетилетия четете тук.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето