На 13 юли в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова разговаря с кардиолога д-р Иво Петров за най-новите постижения в инвазивната кардиология за лечение на аневризма (разширение) на аортата.

Д-р Петров е началник на отделението по кардиология към болница "Токуда" в София. Той обяснява за вида на протезата и съчетанието и със стент. Неговият екип преди около два месеца е поставил протеза в гръдния отдел на аортата на млад пациент, който сега се чувства добре.

Друг негов пациент е Стойчо Драгнев, който има поставена протеза и стент в коремната част на аортата. Пред камерата на bTV той споделя с усмивка, че в момента е на контролен преглед, но вече е много по-спокоен.

Дългогодишната хипертония е предизвикала при него разширение на аортата, което е било установено на профилактичен ехографски преглед. Аневризма на аортата е заплашващо живота състояние, когато в резултат на постепенно изтъняване, аортата може да се разкъса.

Лекарите му обяснили, че трябва да се наблюдава дали аневризма на аортата нараства. Когато размерите достигнали над 5 см Стойчо Драгнев се съгласил на поставянето на съдова ендопротеза на мястото на аневризмата.

Д-р Петров обяснява, че с новите технологии могат прецизно да разположат протезата и така да не позволяват на кръвта да упражнява натиск върху изтънялата стена. С ендопротезирането на аортата е изключен риска от разкъсване на аортата. 

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето