Несъобразена с мокрия път скорост е най-вероятната причина за автобусната катастрофа снощи на изхода на Габрово, при която загина един човек, а седем бяха ранени. 30-местния пътнически автобус на плевенска фирма, по редовната линия Бургас - Плевен, се преобърна снощи около 20 часа. В него са пътували 10 души, сред които три деца.

След полунощ, за трагедията все още напомняха преобърнатия извън пътното платно автобус и екипите на КАТ, "Гражданска защита" и следствието.

"Кръвна проба е взета, изследване на дрегер за концентрация на алкохол. Не е установено на дрегера, че има алкохол и ще видим дали, след като се направи анализ, има алкохол в кръвта", коментира Стоян Петков, прокурор в Окръжна прокуратура, гр.Габрово.

Няколко часа след инцидента на мястото бе и собственикът на фирмата превозвач.Той обаче отказа коментар и заплаши екипа, че не желая да бъде сниман.

Стана ясно, че в злополучния ден 50-годишния Иван Миданов сменя колегата си и поема управлението на автобуса от Казанлък. На излизане от Габрово, след ляв завой, той предприема изпреварване и загубва контрол над автобуса.Шофьорът е с 25-годишен стаж зад волана.

На въпрос дали автобусът е бил технически изправен, Миданов отговори така: "Аз съм виновен, госпожо. През цялото време аз съм виновен, така че не можете да ме убедите в нищо.Виновен съм аз независимо кой е виновен от друга страна. Аз съм виновен, че съм карал автобуса, това е. Повече не искам да говоря."

Той, обаче, каза, че не иска да признава нищо конкретно: "Не признавам нищо. Не си признавам. Важното е, че съм виновен за това, че направих катастрофата", заяви той.

Лентата е еднопосочна, но това не предотвратява трагедията. Мократа пътна настилка изхвърля автобуса в разделителната ивица, където той се преобръща. Резултатът - един загинал на място, други шестима са настанени в болница с различни наранявания.

"Петте души са с черепно-мозъчни травми. Едната от жените е така с доста тежко сътресение и с малък интрацеребрален хематом, друга от жените е с травма на ребро", казва д-р Димитър Димитров от  хирургичното отделение.

В габровската болница са и две от децата пътували в автобуса. По- сериозно е състоянието на 9-годишно момиченце от Плевен. То е с комоцио и коремна травма и е настанено в хирургичното отделение заедно с майка си. Казва, че не помни нищо.

"И малко преди знака, аз понеже седях до пътечката и гледах пътя, той летеше. Не караше, той буквално летеше тоя човек. Не знам с колко километра в час , не съм била отпред, не съм видяла, не знам, не мога да кажа", каза Петя Йорданова от Плевен.  

Причините за пътния инцидент тепърва ще се изясняват.

Автобусът, катастрофирал край Габрово е на плевенската фирма "Ирена ООД" със собственик Петър Владов. И днес той отказа да коментира инцидента.

Фирма "Ирена" се занимава с превози от 10 години. От 5 години държи линиите Плевен-Бургас и Плевен-Ловеч. По линията Плевен-Бургас задължително пътуват по двама шофьори, казаха за bTV превозвачи.

Микробусите на фирмата са сравнително нови. Купувани са на лизинг, научи още екипът ни. Катастрофиралият малък бус край Габрово, е на не повече от 3-4 години.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето