На 7 юли в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата беше за оперативното лечение на очните болести. Офталмологът д-р Веселин Даскалов, началник на отделението по офталмология към болница "Токуда" в София, е специалист с международно признание – член на Американската академия по офталмология, член на Европейската асоциация по катарактна и рефрактивна хирургия и член на управителния съвет на Българското дружество по офталмология.

Един от поводите за спешна хирургична намеса е отлепване на ретината. Другите най-чести операции са във връзка с перде на окото (катаракта).

Лушка Кривиралчева е млада жена, но по време на работа с компютър забелязала, че се затруднява, защото не вижда добре дори и с очила. Причината е катаракта. Лечението при не я ще бъде оперативно. Д-р Даскалов е категоричен, че пациентите с катаракта забравят за нея още на следващия ден след операцията.

Здравко Илиев, стоматолог в пенсия, разказва как вече вижда значително по-добре и се възстановява. Преди време при очен преглед му доказват катаракта и глаукома. Налага се комбинирана операция.

Д-р Даскалов поощрява хората да бъдат по-грижовни към своето зрение и да провеждат профилактични прегледи. Увредата обикновено е в едното око. Здравото око в началото успява да компенсира затова единствено специализираното изследване може да открие отпадане на зрението, което сам човек не може да установи.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето