Шокът от новината за смъртта на Джако вече дава място на скръбта на милионите фенове на Краля на попа по света, коментира кореспондентът на bTV в САЩ Ясен Дараков.

Последната завеса за големия музикант падна твърде рано.

Малко след 12 на обяд вчера сърцето на Майкъл Джексън спира. Той е бил в дома си в Лос Анджелис. Неговият личен лекар веднага му оказва първа помощ. Минути по-късно линейка го отвежда до университетската болницата в града, където лекарите се борят за живота му в продължение на около час, но безуспешно.

"Смята се, че е получил сърдечен удар вкъщи. Причината за смъртта му все още не може да се потвърди, докато не бъде оповестен резултатът от аутопсията", заяви Джърмейн Джаксън, братът на звездата 

С хеликоптер тялото на звездата беше пренесено до Съдебна медицина за аутопсия, която да установи причината за смъртта. По-рано тази година доктори установиха, че певецът страда от рядка генетична болест на белите дробове. Самият той потвърждава, че я има от години, но напоследък състоянието му се влошава сериозно.

Като всичко в живота на Майкъл Джексън, и неговата смърт е обвита в догадки и съмнения. Вече се появиха първите слухове. Според негов бивш адвокат, Майкъл е имал проблеми с приспивателни хапчета.

"В момента тялото на Джексън е в отдела по Съдебна медицина на Лос Анджелис. Екипите там поемат работа по установяване на причините за смъртта и всичко, свързано с това", потвърди инспектор Грег Стренк - полиция, Лос Анджелис.

Трябва да се уточни, че аутопсията ще покаже дали е имало някакви големи, видими причини за тази смърт.

Сърцето на Майкъл Джексън е спряло, но реално може да спре по много причини – сърдечен удар, нагълтване с хапчета или нещо съвсем друго. Очаква се най-късно до шест седмици да станат готови резултатите от токсикологичния доклад. 

Новината за смъртта му е най-коментираната в света. В социалните сайтове Facebook, Twitter и MySpace милиони почитатели изразяват своята съпричастност към кончината на Краля на попа.       
Мадона беше сред първите звезди, направили изявление по случая.

"Не мога да спра да плача от тази новина. Винаги съм се възхищавала на Майкъл Джексън. Светът загуби един от най-великите. Но музиката му ще живее завинаги", е заявила тя.

От родната къща на Майкъл в малкото градче Гери, щата Индиана до улиците на големите градове по целия свят стотици фенове скърбят за своя идол.

В Лос Анджелис цяла нощ фенове прииждаха пред болницата. Скърбящи почитатели оставяха цветя и плюшени играчки на звездата на Майкъл в алеята на славата в Холивуд.

В Ню Йорк негови фенове празнуват живота му. Те не плачат, а празнуват неговото творчество и легендата за Майкъл Джексън. Многобройна тълпа от фенове има и пред театър "Аполо", където певецът е имал представления още като 9-годишен с групата "Jackson Five".

"Боли ме, мъчно ми е, че Майкъл почина, но ние ще го запомним. В Гери, Индиана, винаги ще обичаме "Джексън файв", сподели един от тях.

"Той не е мъртъв, жив и здрав си е! Той е жив и остава завинаги в моето сърце", допълни друга негова фенка.  

Хиляди тъжат за своя идол - не само в Съединените щати, а по целия свят.  По думите на повечето от тях

"преди да се появи Тайгър Уудс, Майкъл Джордан или Барак Обама, тук беше Майкъл Джексън".

За афроамериканците той е един от символите на правата в САЩ.

Гледайте видео файловете за смъртта на Краля на попа:

Шейх Халифа за Джако

Български фенове на Джако правят бдение

Феновете по света са в шок

Майкъл: легендата

Кореспондентът ни в САЩ разказва

Почина Майкъл Джексън

Феновете по света скърбят за Джако

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето