Намаляването на заплатите на висшите държавни служители не е популистки ход, а антикризисна мярка. Това каза пред bTV премиерът Сергей Станишев. Друга част от мерките са ограничаване на командировките и разходите на администрацията, които не са крайно необходими.

Според Сергей Станишев намаляването на заплатите е единствената приемлива мярка, която може да предприеме правителството в този момент.

"В тази ситуация има няколко изхода - или правителството да се сниши, нищо да не прави до  изборите и да остави всички тежести и рискове на следващото правителство, или да се търсят допълнителни приходи като се увеличават данъците, или да се режат социалните разходи. И  единственият оставащ изход е орязване на текущите и излишните разходи за администрацията”, заяви премиерът.

Той допълни, че не се страхува от дебат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Сергей Станишев пожела на кмета на София бързо оздравяване и кураж. Последното според него му е необходимо, защото Бойко Борисов постоянно бягал от публичен дебат с него.

"По всяка една тема съм готов да дебатирам и смятам, че неговото поведение и нежеланието поне да участва в такъв дебат е обидно не за мен, обидно е за хората на страната, които искат да чуят, да видят лидерите, които да изложат идеите по един цивилизован начин, не да се "стрелят от храстите" и комуникират по медиите, често с обиди", каза още премиерът.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето