На 25 май в рубриката „Бъдете здрави с тази сутрин” д-р Вергиния Николова разговаря с дерматолога проф. д-р Николай Цанков за необходимостта от профилактични прегледи на кожата. Поводът е предстоящия Национален ден за анонимен безплатен скрининг и профилактика на рака на кожата – 28 май.

На този ден в повече от 40 кожни кабинети в страната ще се извършват безплатни прегледи. За улеснение всеки може да открие най-близкото място, на което да се прегледа, в сайта www.derma.bg  или на тел. (02) 803 43 21.

Проф. Цанков обръща внимание, че родителите трябва много отговорно до излагат децата си на слънце и да подчинят своя престой на плажа на своите деца. Това включва освен слънце-защитните кремове, които се нанасят върху откритите части на тялото и носенето на  шапки и тънки блузки. Препоръчителното време за плаж е между 9-11 ч. и след 16 ч. след обяд.

Успокояващи са думите на проф. Цанков, че немеланомният рак на кожата  се лекува успешно чрез многообразие от терапевтични методи. Вниманието трябва да се насочи върху пигментните петна и бенките. Задължително трябва да се провежда кожна консултация когато бенката нараства по големина, релеф или цвят. И меланомата – най-злокачественият рак, може да се лекува, но само когато е установен рано. Затова проф. Цанков от името на Българското дерматологично дружество призовава хората да използват безплатните кожни прегледи на 28 май и да се прегледат дали са изложени на риск за рак на кожата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето