На 15 април в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата беше за рехабилитацията след онкологични операции.

Завеждащата сектора по физикална медицина и рехабилитация  към националния онкомедицински център д-р Мая Желева обясни колко важно е, че успяват  да подкрепят не само с процедури, но и психически оперираните онкоболни. Така пациентите приемат по-лесно предизвикателствата, пред които са изправени.

Надежда Първанова е оперирана преди две години от рак на гърдата. За щастие диагнозата е била поставена навреме и днес с усмивка тя демонстрира упражненията, които извършва и вкъщи, за да не получава отоци на ръката. На масажи ходи по време на почивка. В момента се подлага и на дренажния апарат с "ръкав", в който подобно на приливна вълна се изпълват камери с въздух. По този начин се подпомага движението на лимфата в ръката.

Цонка Пенева се възстановява след операция на подкожни туморчета. Тъй като се е наложила трансплантация на кожа на оперираното място, именно там физиотерапевтите прилагат ултразвук и електростимулация.Жената споделя, че след процедурата усеща самото място не така опънато, по-комфортно.

Д-р Желева обясни, че когато е необходимо измерват и костната плътност, като по този начин проследяват хода на лечебния процес.      

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето