На 30 март в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" подготвената тема от д-р Вергиния Николова беше стресът и разнообразието от методи и средства за справяне с него.

Неврологът проф. д-р Стефка Янчева от болницата по неврология и психиатрия „Св. Наум” на 4-ти км в София, обясни че стресът в началото е градивен и помага да се изявят максимално възможностите на всеки човек. С натрупването на стрес човек започва да реагира по-агресивно или да се затваря в себе си. По-късно се проявяват и болести като високо кръвно налягане, аритмии, главоболието и т.н.

Проф. Янчева съветва да не се пренебрегват ежедневните разходки, както и излетите в планината. Не по-малко помагат за релаксация различните масажни процедури и любими спортни занимания.

Когато не може да се намери баланса между натоварването и почивката, е препоръчително да се потърси консултация с невролог, психиатър или психолог, както и да се вземат медикаменти за успокояване или подобряване на настроението. Достъпните билкови чайове от мащерка, лайка, маточина, корени от валериана също помагат.

Преди да стигне до хронична преумора, всеки човек е добре да потърси и да намери за себе си най-подходящото антистрес занимание или средство.   

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето