Благата вест за всички хора с репродуктивни проблеми е, че действително Фондът е създаден. Това, което беше обещано декември месец, е направено вече. На този етап ние сме доволни". Това заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV Радина Велчева от управата на Фонда от сдружение "Зачатие". Тя допълни, че са особено щастливи, че са успели да обединят политиците за тяхната кауза.

Интересите на пациентите са гарантирани като граждански контрол. Надяваме се да успеем да оправдаем доверието на пациентите, заяви Стефка Захариева от фондация "Зачатие".

Какви са конкретните стъпки, разказа д-р Николай Лалев, директор на Фонда за асистирана репродукция:

"В сайта на Министерството на здравеопазването е оповестен Правилника за организация на работа на фонда. В последните страници на този документ са всички формуляри, които са за самите пациенти. Това са две части – едната е медицинска, която се изготвя от центровете, към които са се обърнали пациентите и втората е чисто административна, които се попълват от самите пациенти".

"Има право ако не е доволен от този център, при който е бил първия път, да си смени центъра", уточни Радина Велчева.
 
"Човек кандидатства във Фонда като първата стъпка е да отиде в центъра, който той си избира. Там се подготвят двата вида документи – чисто медицински, които са описани. От този център идват във Фонда, подават си документите. В рамките на един месец Фонда трябва да излезе с решение одобрен ли е пациентът – по чисто медицинска и административна част", допълни д-р Николай Лалев. Той уточни, че ако не е одобрен, пациентът има право да обжалва пред директора и процедурата се връща към фондовете.

"Така, както е направен правилникът и членовете на обществения съвет, които са избрани към момента, се надяваме да се избегне конфликтът на интереси", заяви Стефка Захариева, и допълни, че в обществения съвет няма представители на ин-витро клиниките.

"Ако разгледаме графиците, които са заложени в закона и това, което ние мислим да направим – от 200 до 400 молби трябва да се разгледат на месец. Ако погледнем 20 милиона разделени на максималната цена, която е заложена по закон – 5000, се получава около 4000. Но не всички ще получат 5000 лв., защото нямат нужда от 5000 лв.. Това е при пълен обем манипулация. Не всички двойки имат нужда от пълен обем", информира още д-р Лалев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето