От две години във Военно-медицинска академия (ВМА) доц. д-р Ивон Даскалова наблюдава пациенти, на които дозирането на инсулина се извършва с инсулинови помпи.

Модификациите са различни, но всичките помпи са малки, елегантни и удобни за носене в джоба или на колана. Звуков сигнал уведомява дали човекът има нужда от инсулин или от храна.

Помпената терапия не е подходяща за всеки човек с диабет, отбелязва доц. Даскалова. Има хора с по-стабилен диабет, който чрез диета и правилна схема на лечение е добре контролиран.

Когато се наблюдават скокове в стойностите на кръвната захар, независимо от лечението, в клиниката по ендокринология на ВМА прилагат мониторинг на нивото на кръвната захар. В продължение на три дни непрекъснато се отчитат и записват тези стойности.

След компютърно отчитане на резултатите може да се разбере от какъв вид инсулин има нужда и каква е подходящата схема на лечение за конкретния болен. Адриан Стоев е доволен от инсулиновата помпа, защото 31 години живее с диабет и познава прилаганите досега средства у нас. Тъй като му предстои хирургическа интервенция, а кръвната захар е добре контролирана в момента, той е спокоен.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето