На 17 март темата в рубриката "Бъдете здрави" беше за рисковете за пасивните пушачи от цигарения дим. Пасивни пушачи са децата в семейството на пушещи родители, плода на бременната жена, която пуши и всички възрастни, които посещават обществените места, където все още се пуши.

Доказани са вредните вещества, които се съдържат в цигарения дим. Когато млад човек престоява в дискотека например, успява да погълне цигарен дим, сякаш е пушил непрекъснато, защото белият дроб по време на танците работи с пълния си капацитет.

Д-р София Ангелова е специалист по белодробни болести и цитира високия процент на заболели пасивни пушачи, не само от болести на белия дроб, но и от инфаркти и инсулти. Никотинът има свойството да предизвиква спазъм на съдовете, което е предразполагащ фактор за изброените вече заболявания.

Неин пациент Иван Спасков, споделя, че в момента е с четири байпаса на сърцето. Той го отдава и на това, че е бил принуден да работи с колеги пушачи. Усмихва се, но казва, че такива са били времената. Д-р Ангелова разказва и за млада служителка, която боледува, но не може да забрани на шефа си да пуши.

Пулмологът е видяла резултатите от приетия закон за пълната забрана на пушенето на обществени места в Германия и вярва, че и у нас този закон ще бъде приет идната години.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето