Във внесения днес в деловодството на парламента проект за промени в Закона за приватизацията се предвижда Агенцията по приватизация да бъде закрита и да се създаде Български приватизационен холдинг като еднолично търговско дружество с държавно участие.

Вносителите предлагат новият холдинг да се занимава с приватизационните сделки и правата на държавата в него да се упражняват от министъра на икономиката. Според тях Агенцията за приватизация не си върши добре работата по важните за страната приватизационни сделки и създава само поводи за скандали.

"Хората свързват Агенцията за приватизация не само с последните сделки, но и с приватизацията на "Балкан" и "Плама". Дошло е време да изкараме депутатите от приватизационния процес", заяви Мирослав Севлиевски от НДСВ.

Вицепремиерът Николай Василев заяви, че това е негова идея още от времето на Българския Великден, но сега вече е много късно да се реализира.

"Много се радвам, че изровиха моята стара идея от великденските години, най-добре беше още преди години държавната собственост да бъде концентрирана в държавна холдингова компания, но сега е вече късно", каза министърът на икономиката.

На въпрос дали споделя мнението, че Агенията за приватизация не си върши работата, вицепремиерът отговори лаконично:"Не".