На 10 март темата в рубриката "Бъдете здрави" беше за глаукомата, очно заболяване, което е второто довеждащо до пълна загуба на зрение.

Тази година 12 март е обявен за Световен ден за борба с глаукомата. Целта е хората да осъзнаят, че това, което глаукомата вземе, не може да се възстанови. Единствено ранното  установяване чрез профилактични прегледи и започване на лечението без отлагане, може да се задържи напредването на болестта.

Доц. д-р Наталия Петкова, председател на Националното дружество по глаукома, обясни че при по-често срещаната форма на глаукома се установява повишено вътреочно налягане, което довежда до атрофия на зрителния нерв и ограничаване на зрителното поле. Съвременното лечение на глаукомата е с очни капки. При по-рядката форма може да се наложи и операция.

За да се запази зрението на пациетите с глаукома е необходим висок професионализъм от страна на лекаря  и отговорно отношение към заболяването от страна на пациента, защото това е болест за цял живот. Не случайно офталмолозите призовават хората да ходят на профилактични прегледи за да може да се установи глаукомата навреме, когато все още не е успяла да отнеме значителна част от зрението.  

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето