Над 300 милиона евро са изпратили българите, работещи в чужбина, на близките си  в страната за първите пет месеца на годината.

Тенденцията да се изпращат все по-големи суми отвън се запазва въпреки финансовата криза в Европа. Само през месец май българите в чужбина са превели на свои близки над 77 млн. евро. Това е абсолютен рекорд откакто централната ни банка води подобна статистика.

Миналата година у нас са влезли над 700 милиона емигрантски пари. Сумите, изпращани към България, нарастват с всяка изминала година. Увеличението е близо 2 процента на годишна база, което никак не е малко, сравнено с ръста на родната икономика за същия период, който е едва 0.2 процента. Икономистите отдават това от една страна на по-стабилните доходи на българите зад граница, а от друга- на все по-голямата нужда от пари на близките им тук.

Най-щедри са българите, работещи в Италия, тъй като по официални данни там живеят повече от 70 000 наши сънародници. Всеки един от тях заделя средно по 370 лева на месец за семейството си у нас.

Само по официални данни повече от 1 200 000 българи работят и живеят зад граница.

Почти всяко семейство във врачанското село  Моравица разчита на парите от чужбина. Те не само увеличават доходите на домакинствата на емигрантите, но оказват ефект и върху местната икономика.

"Изпращането на парични трансфери за много страни, не само за България, но особено за Югоизточна Европа, за държави като Албания и Молдова, като суми представляват много по-голям обем, отколкото са преките чуждестранни инвестиции", смята доц. Искра Христова, Институт за икономически изследвания.

Внушителните суми, които изпращат гурбетчиите на близките си, не са в състояние да компенсират изтичането на мозъци, коментират икономистите. Основните разходи на българите в Испания например отиват в местната икономика, а не в България. 60 процента от работещите там имат собствено жилище.

"Те инвестират в чужда държава, в чужда икономика. Има огромно значение това къде се осъществяват главните разходи", смята още доц. Искра Христова.

По всичко личи, че Източна Европа ще продължи да преживява с пари от емигранти. 50 процента от българите в Италия, където е една от най-големите ни общности, са заявили, че нямат никакво намерение да се връщат у дома.

Все по-малко пари пращат емигрантите от САЩ и Канада. Причината не е нито в разстоянието, нито в доходите. Просто стандартът на живот в тези страни е много по-висок. И остават по-малки суми за пращане у дома.

Безспорен е фактът, че гурбетчиите остават инвеститор номер 1 в българската икономика. Паричните преводи от чужбина са приблизително 5 процента от прогнозирания БВП.