Веселин Топалов (България) и Гата Камски (САЩ) завършиха реми на 43-ия ход в шестата партия от мача на претендентите за световно първенство по шахмат в зала номер 6 на НДК. Двамата супергросмайстори разиграха защита Каро Кан, а бившият световен шампион Топалов бе с черните фигури.

Резултатът от мача е 3.5:2.5 точки в полза на гросмайстор Топалов.

Утре, сряда, е почивен ден, а в четвъртък в 15.00 часа ще бъдат пуснати часовниците за предпоследната, седма партия, в която Веселин Топалов ще играе с белите фигури.

За първи път в мача на претендентите бе разиграна защита Каро Кан, която донесе стратегически важна половин точка на гросмайстор Топалов. Така в последните две партии на двубоя в София двамата гросмайстори ще имат по една партия с белите фигури, а бившият световен шампион води в резултата. До ремито днес се стигна след трикратно повторение на ходовете, което съгласно шахматния правилник означава реми.

На пресконференцията Гата Камски каза: "Мисля, че имах известен превес, но после позицията се изравни и се изчерпаха възможностите. Аз предложих ремито. Главното за мен бе да не направя някоя груба грешка".

На въпрос на шахматен журналист от САЩ "Как би коментирал играта си на мача в София?", американският гросмайстор Камски отговори: "Старая се да давам най-доброто от себе си".

От своя страна гросмайстор Топалов каза: "Аз също мисля, че след офицер ф8 позицията се изравни. После имах известен превес, но нищо не стана".