Тази седмица се очаква президентът Буш да обяви началото на кампания за ваксиниране на 500 000 здравни работници срещу едра шарка, съобщиха източници от американската администрация.

Малко по-късно ще бъдат ваксинирани още 7 до 10 милиона здравни работници, пожарникари и полицаи. Не се препоръчва на широката общественост да се ваксинира, но ако някой пожелае, може да бъде включен в програмата, посочиха източниците. Говорителят на Белия дом Ари Флайшър не пожела да потвърди, че президентът е взел решение за ваксиниране на здравни работници, нито пък, че мисли по подобно решние.

През 1978 година едрата шарка бе обявена от ООН за ликвидирана болест. Съществуват опасения обаче, че Ирак и Северна Корея разполагат със запаси от вируса. През 2001 година американското правителство нареди да се произведат милиони ваксини срещу едра шарка, опасявайки се от терористично нападение с вируса на болестта. Лекари предупреждават, че при масово ваксиниране има опасност един на един милион ваксинирани да почине и един на всеки 10 000 да получи сериозни странични ефекти.