Върховната административна прокуратура иска не само спиране на сделката за приватизация на БТК, но и обявяването й за нищожна. С тази своя позиция, Административната прокуратура се присъединява към становището на Bърховната касационна прокуратура, която спря сделката миналата седмица.

Делото за приватизацията на телекома ще се разгледа в четвъртък от Bърховния административен съд. Юристи напомниха за Би Ти Ви, че само Конституцията определя кои закони могат да действат със стара дата.

Жалбата е внесена от заместник-главния прокурор при Върховната административна прокуратура Цони Цонев. Според действащите закони, никой от съда и прокуратурата не може да коментира висящо дело. Съдът трябва да вземе своето решение за сделката по приватизацията на БТК според закона, който е действал в момента на издаването на решението на Агенцията за приватизация. То е взето на 23-ти октомври тази година, когато не е имало никакви изменения в Закона за приватизацията. Върховният административен съд, който ще гледа делото за БТК този четвъртък, не е длъжен да се съобразява с нови изменения в Закона за приватизация.

НДСВ и ДПС решиха да променят Закона за приватизация така, че да приключат процедурите по приватизация на "Булгартабак" и БТК въпреки съда и прокуратурата. Преди 30 минути беше внесено предложението за промяна, подписано от 95 народни представители от двете парламентарни групи.

На съвместното заседание е било изказано мнението, че становището на Върховната касационна прокуратура е политическо и се основава на целесъобразност, а не на законосъобразност.
Двете групи решиха парламентът да отговори на прокуратурата и да вземе решение.

Пет часа продължиха консултациите, резултатът от които е внасяне на промяна в Закона за приватизация, според която сделки, за които парламентът е приел стратегия за приватизация, не могат да бъдат протестирани пред прокуратурата или обжалвани в съда. Такива сделки са две -за "Булгартабак" и БТК. Промяната влиза със задна дата - от 23-ти март. ДПС също е на мнение, че процедурата по приватизация трябва да продължи, независимо от становището на прокуратурата, заяви Ахмед Доган.