Днес в рубриката "Бъдете здрави" д-р Вергиния Николова посети Майчин дом в София. Там разговаря с ендокринолога д-р Катя Тодорова, която провежда ежемесечно безплатни курсове по проблемите, свързани с гестационен диабет, т.е диабет по време на бременността. Нейният апел към лекарите е да изследват бременните жени за захарен диабет между 5-6 месец на бременността, когато има достатъчно възможности да се контролира повишената кръвна захар само с диета или медикаменти. Целта е по този начин да се избегнат рисковете за здравето на бебето и на майката.

Другата група жени, за които са полезни тези лекции, са жените с дългогодишен доказан диабет преди забременяването.

Александра Цанкова е с диабет от петгодишна. Оттогава се  лекува с инсулин. Няколко пъти по време на своята бременност е посещавала за консултация специалистите в Майчин дом. Няколко дни преди термина за раждане тя е настанена в болницата. Под лекарско наблюдение тук нейната кръвната захар е контролирана добре. По време на изписването и от Майчин дом  екипът ни bTV засне щастливата усмивка на Александра със своето бебе, прегърната от своя съпруг в обкръжението на членовете на двете фамилии.

Днес постиженията на медицинската наука в областта на диабетологията дават реални шансове на жените с диабет да износят без усложнения своята бременност да родят здрави деца. Подробна информация  за гестационен диабет можете да намерите в интернет сайта http://gestacionaldiabetes-bg.com.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето