На 3 февруари темата в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин", подготвена от д-р Вергиния Николова, беше за разликите в протичането на грипа от другите вирусни инфекции и достъпните начини за предпазване от разболяване в условията на грипна обстановка.

Д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести и повече от 10-годишен опит в хомеопатичното лечение, обясни че лечението с антибиотици не помага при грип и другите вирусни инфекции. Хората с добра имунна защита по-рядко боледуват от  грип. Укрепващи имунната система са закаляването, редовното спортуване, рационалното хранене и

положителното мислене

Според д-р Иванов и сега не е късно да започне закаляване, т.е. да се престоява с по-леко облекло в стайното помещение на отворен прозорец.

Да се включат в ежедневното меню свежи плодове, зеленчуци и ядки, тъй като са богати на витамин С, цинк и селен, които са необходими за имунната защита.

Ароматерапията

може да намери също място за ограничаване на грипната инфекция в помещения с климатик, където работят много хора и дишат един и същ въздух. Известен е противовирусеният ефект  на етеричните масла от евкалипт, бор, розмарин, чаен храст и др.

Д-р Иванов акцентира и върху положителното мислене. Той е убеден, че хората които вярват в своите защитни сили и не очакват, че непременно ще се разболеят, след като е обявена грипна обстановка, не боледуват от грип и грипоподобни инфекции или ги изкарват много леко и бързо, без усложнения.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето