След като получили множество оплаквания, властите в Манила поставили началото на инициатива срещу некоректното отношение на силната към нежната част на човечеството.

В някои влакове, предназначени специално за жени, вече не се допускат мъже. В други случаи, има отделни вагони, предназначени само за представителките на нежния пол. Причината е, че много жени се оплаквали, че мъжете ги тормозели и си позволявали да ги докосват, докато пътуват по време на пиковите часове. Злоупотребите били най-вече с младите момичета. Затова новата програма цели да бъдат предотвратени по-сериозни инциденти, свързани със сексуално възползване в претъпканите вагони.

"Мисля, че филипинската култура е доста чувствителна към зачитането на правата на жените. Това дори е записано в нашата конституция. Ситуацията обаче е различна. В чужбина, жените са независими, могат сами да се грижат за себе си. Ние тук като че ли се опитваме да глезим нашите жени", казва Теодоро Круз, служител от администрацията на железопътния транспорт.

За разлика от половата дискриминация в ежедневието, в политиката изглежда не е така - президентът на Филипините е жена.