На 5 януари в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата беше за болките в ставите в резултат на шипове. Артрозите - популярно наричани шипове, са разраствания, които деформират ставите и ограничават обема на движение в тях. Болките са най-честата причина да се потърси лекар.

Ревматологът д-р Любомир Маринчев от университетската болница „Св. Иван Рилски” в София, поясни кои са хората засегнати от артрозни заболявания. Когато професията изисква ежедневно прекомерно натоварване на определени стави се създават условия за развитие на артроза.

Напр. цигулари, пианисти, стоматолози са предразположени да получат артрозни изменения по пръстите на ръцете. На хората, които вдигат и пренасят редовно тежести или дълги години са с наднормено тегло, обикновено се увреждат тазобедрените  стави и ставите на коленете.

Със съвременното лечение се спира прогресирането на болестния процес и облекчаване на болките. Затова д-р Маринчев акцентира върху  профилактиката, която включва редуване на работата с почивка и нормализиране на теглото. И двете профилактични мерки зависят от личното решение на всеки човек.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето