Българин е сред обвиняемите за самолетна катастрофа преди три години край Атина. Янко Стоименов е един от четиримата служители на кипърската авиокомпания "Хелиос", обвинени за инцидента на 14 август 2005 г. Тогава самолет на компанията, пътуващ от Ларнака за Атина, се разби в околностите на гръцката столица. Загинаха 121 души.

Срещу Янко Стоименов, бивш главен пилот на кипърската авиокомпания и срещу още трима нейни мениджъри, както и срещу компанията като цяло са повдигнати обвинения за непряка отговорност за убийство и причиняване на смърт поради нелогични, необмислени и опасни действия.

Обвинението е внесено в районния съд в Никозия, съобщава кипърският вестник "Политис" и според кипърското законодателство за него е предвидено затвор от четири години до доживот. При катастрофата на самолета тип "Боинг" край Атина загинаха всичките 115 пътници на борда, както и 6-членният екипаж.

47-годишният българин работи в "Хелиос" от самото й основаване през 2000 година. Завършил е военната академия "Георги Сава Раковски", специалност граждански пилот и авиационен инженер. Започва трудовия си стаж в авиокомпания "Балкан", където работи до преместването си в Кипър.

От миналата година Янко Стоименов е изпълнителен директор на нигерийската авиокомпания "Арик Еър", където постъпва с изрядна репутация, 12 900 летателни часа, от които 10 100 като командир на полет.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето