На 8 декември в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата беше за профилактичните безплатни прегледи, които определят степента на увреждането на паметта.

Специалистите от университетската болница по неврология и психиатрия "Св. Наум" на 4-ти километър с помощта на тестове и специализирана апаратура могат да дадат оценка дали се касае за когнитивни нарушения или вече има развита деменция.

Проф. д-р Иван Миланов е категоричен, че както се борим с многобройни средства срещу стареенето на кожата, можем да се погрижим да забавим и стареенето на мозъка. Неговите съвети към хората, които навлизат в пенсионна възраст е да продължават да четат и да решават кръстословици.

Гледането на телевизия, според проф. Миланов, не е достатъчно, за да се поддържа мозъка активен. За по-добрата памет допринасят и пиенето на зелен чай и приема на коензим 10, както и поддържането на социалните и сексуалните контакти. Съществуват  и медикаменти, които могат да засилват мозъчната дейност. Единствено деменцията трудно биха могли да се подобри от каквото и да било лечение.     
 
Тестовете за проверка на паметта изискват повече време, затова е добре профилактичните прегледи да се провеждат след предварително записване на регистратурата в болницата. Телефонът за записване е (02) 970-21-29.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето