Столичният кмет определи работата на правителството като "изключително мудна". Вече седмица, всички общини в България чакат правителството да обнародва решението си от миналия петък, с което поема неразплатените им разходи.

Стефан Софиянски представи информация за финансовото състояние на Столична община на сесия на местния парламент. За първи път от 7 години насам общината закъснява с изплащането на заплати с два дни, информира той.

Миналия петък правителството гласува 139 милиона за всички общини. Парите са предвидени, но не могат да бъдат усвоени. Досега общините не са информирани официално за това решение.

"Аз ще съм доволен и на едно писмо от Министерството на финансите, правя всичко на честна дума, утре, ако те го променят, всяка ревизия ме хваща. Това правя в момента, взимам документ на черно, а не мога да чакам, защото от понеделник отложихме протеста на синдикатите", обясни столичният кмет. 

По Коледа градският транспорт в София може спре, смята зам.- кмета Венцислав Николов. Общинските съветници сравниха положението днес с дните от 1991-ва година, а Софиянски обвини правителството в мудност.

"Или администрацията няма стимул, или няма кой да даде така ясно какво да се прави, но нещата вървят изключително мудно. То се вижда на всяка крачка. то човек не издържа вече да бъде буфер", заяви градоначалникът на София. Той все още чака и решение за промени в изчисляването на такса "Смет". Според него забавянето ще доведе до объркване.

Стратегия за развиване на услуги за деца и семейства ще разгледа на заседанието си Столичният общински съвет. Изпълнението й ще започне от следващата година. Средствата, предвидени за финансирането й, са в размер на 400 000 евро от Световната банка. Това съобщи д-р Лилия Радева, заместник-кмет на София. Стратегията е насочена към децата, които живеят в семейства в неравностойно социално положение, деца с увреждания, деца на улицата и невръстни жертви на насилие. Ще се работи приоритетно и по проекта "Майка и бебе", който има за цел да намали броя на изоставените веднага след раждането деца. Рисковите майки ще бъдат подпомагани в първите месеци след раждането с надеждата след създадената емоционална връзка между родилката и бебето, тя да не го изостави в социален дом, обясни д-р Радева. През тази година изоставените бебета в "Дом майка и дете" в столицата са 240.