На 24 ноември в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова представи пет от участничките в срещата на членовете на Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания и приятели.

В интервютата те споделиха за взаимопомощта, която си оказват на тези форуми, където открито могат да споделят за своята емоционална нестабилност и страхове. Личният пример на много от жените, които живеят пълноценно след онкологична операция от 5-6 и повече години, дава кураж и зарежда с оптимизъм жените, които неотдавна са се изправили лице в лице с рака.

Гост на тазгодишната среща беше руският психолог Елена Чеснакова. Благодарение на нейния професионален поход, присъстващите жени успяват да осъзнаят, че нямат вина за това че са се разболели, но че те лично са отговорни за своето оздравяване. Дори Весела Драганова, която е психолог по професия, се е нуждаела от помощта на своята състудентка Елена Чеснакова.

Кръстина Минчева е майка на трима сина. Тя споделя, че е променила вече своята философия за живот и сега умее да се радва на всеки ден. Заедно с Маргарита Станева упорито са търсили начин и са получили обещание от общината в Шумен за апаратура срещу лимфния застой в ръцете, който често е последица от операцията.

Николина Пешева отбеляза, че на тези срещи понаучават и за законовите си права. Ваня Панайотова е категорична, че тук е намерила начина, по който да живее въпреки болестта.

Мненията на тези жени, които са изживели стреса от диагнозата рак и са изтърпели тежката операция, дават сила за живот на хората с подобна съдба, за да не изпадат в отчаяние, а да съдействат за своето оздравяване.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето