Започна стачката на шофьорите на камиони във Франция. Протестиращите водачи организираха десетки блокади на пътища, но полицията строго контролира стачката така, че да не позволи транспортът в страната да бъде парализиран.


Във Франция още помнят стачките на шофьорите на камиони от началото на 90-те години, когато всички доставки на стоки, горива и храни бяха напълно блокирани. Сега обаче водачите не са толкова единни. По-малките синдикални организации постигнаха снощи споразумение с работодателите за ревизиране на работния график и за 14-процентно увеличение на заплатите в срок от три години, ако инфлацията е над 1 на сто. Двата най-големи профсъюза обаче отхвърлиха споразумението и късно снощи, веднага след подписването му техни членове изградиха първата блокада.
Стачкуващите плануват да организират общо около 80 блокади, но за първия ден от протеста броят им е около 40. На места се стигна до сериозни пререкания с полицията или разгневени шофьори, чиито автомобили бяха спрени, но истински сблъсъци нямаше. От утре във Франция започва и стачка на авиодиспечерите, която не е свързана с протеста на шофьорите.