Резултатите от парламентарните избори в Австрия изненадаха наблюдателите. Те не прогнозираха след тях във Виена да се установи правителствена коалиция от германски тип.

Консервативната Народна партия на канцлера Волфганг Шусел получи 42,27% от бюлетините. Резултатите показаха, че Шусел е преценил правилно риска със свикването на предсрочни избори. На предишните избори през 1999 г. за неговата партия гласуваха 26,9% от избирателите, което го принуди да състави коалиция с крайнодясната Партия на свободата. Доброто представяне на консерваторите вчера беше подпомогнато и от отлива на гласове от досегашния им коалиционен партньор Партията на свободата на Йорг Хайдер. Този път тя получи едва 10,16% от гласовете, два и половина пъти по-малко в сравнение с предишните парламентарни избори.

Веднага след оповестяването на резултатите Волфганг Шусел обяви, че ще води преговори за съставяне на правителство както с досегашния партньор, така и със социалдемократите, които сега са втората политическа сила.