Двайсет души загинаха и 22-ма бяха ранени при инцидент в руска ядрена подводница в Японско море. Според разследването моряците са се задушили при изтичане на смъртоносния газ фреон.

Злополуката се определя като най-трагичния подобен инцидент след потъването на "Курск" през 2000 година.

Фреонът изтекъл при включването на противопожарната система на подводницата по време на изпитания. Все още не е изяснено какво я е задействало. На борда имало 208 души, 81 от тях военнослужещи. Загинали са шестима членове на екипажа и 14 работници от корабостроителницата, участвали в тестовете.

Ранените са били качени на придружаващ подводницата военен кораб и откарани в различни болници във Владивосток. Според медицински източници няма опасност за живота им. Пожарът е засегнал два отсека близо до носа на подводницата, но няма нанесени щети на атомния й реактор.

Равнището на радиацията на борда й е нормално. Тя се върнала на собствен ход във военноморска база край Владивосток. Руският президент Дмитрий Медведев разпореди "пълно" разследване на инцидента, а прокуратурата образува углавно дело.

Образувано е углавно дело по член 352 от Наказателния кодекс на Руската федерация по обвинение в нарушаване на правилата за експлоатация на военни плавателни съдове. Това е довело до неумишлено причиняване на човешки жертви и до други сериозни последствия, заяви Сергей Маркин, говорител на следствената служба.

Властите отказаха да уточнят типа на пострадала подводница. Неназовани флотски източници обаче разкрили пред руски медии, че тя е от клас "Акула" и е трябвало да бъде отдадена под наем на индийските въоръжени сили. Според агенция "Новости" Делхи платил два милиарда долара за две подводници от същия клас с възможност да ги закупи, след като изтече договорът за наем.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето