Предложението за преференция от 10% за български производители, изпълняващи обществени поръчки, вече е внесено в парламента, съобщиха от Министерството на икономиката.
Производителите ще могат да ползват преференция от 10% при поемането на обществени поръчки, когато доставят стоки с български произход.
В строителство, отстъпката ще е валидна за фирми, които използват предимно български строителни материали и са назначили на работа български граждани.

Когато предмет на поръчката е предоставяне на услуги, преференцията ще важи за местни лица, наемащи предимно български работници и служители.

Всеки договор ще предвижда и клауза за неустойка от 25% от стойността на поръчката за фирма, неизпълнила задълженията си по контракта или излъгала, че използва предимно български стоки и работници.

Всяка чужда фирма, която иска да поеме големи поръчки, ще трябва да предложи 10% по-ниски цени, за да се конкурира с местните фирми, ако предложението бъде одобрено.
Преференцията е предвидена в изменение, на приетия преди две години Закон за обществените поръчки.
Прилагането му е задължително за всички заявки, които са на стойност над 600 000 лева за строителство, над 50 000 лева за доставки на стоки и над 30 000 лева за услуги .