На 27 октомври в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова разговаря с детския ендокринолог д-р Мая Константинова по темата за детското затлъстяване. В Унивеситеската клиниката по детски болести, където работи д-р Константинова, децата с наднормено тегло се изследват дали имат нарушение във функцията на жлезите с вътрешна секреция.

Когато се установи, че се касае за обикновено затлъстяване, т.е. има прехранване с недостатъчен разход на енергия, лечението е просто. Започва се с диетичен режим с основните принципи за рационално хранене.

Д-р Константинова акцентира върху възпитаването на детето да се храни бавно, само на масата с прибори, със салфетка, а не постоянно нещо да консумира. Сред храните, които са забранени са чипсовете, снаксовете, майонезите и сладките напитки. Между храненията препоръчителните продукти са един плод или чаша мляко,  филийка с лютеничка, яйце, сирене.

Второто условие, за да не напълнее детето, е всекидневна физическата активност: игра на двора с приятели, спорт в група или изправителна гимнастика.

Освен теглото, добре е да бъде измерван ръстът на детето, за да се изчисли съотношението между тях. Личните лекари разполагат с таблици, по които може да се определи дали хлапето е в нормалните граници.

Особено обезпокояващо е коремното напълняване, което може да бъде сигнал и за бъдещи здравословни проблеми от прекомерното тегло дори в детска възраст.       

 

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето