Ученик от Пловдив съди министъра на образованието и науката, заради променен учебен план. Според дванайсетокласника от Пловдив Кристиян Гьошев, випуск 99-а трябва да завърши по стария учебен план, според който учениците могат да се освобождават от матури. Съдът глоби министерството, заради осуетяване на съдебния процес.

Пред петчленния състав на Върховния административен съд, адвокатът на образователния министър, поиска отлагане на делото. Мотивът му бе, че разбрал за делото едва вчера следобед и не е подготвен. Обясни, че му било връчено от друг министерски юрист, който внезапно заболял. Залата избухна в смях, след като адвокатът обясни, че и десетимата юристи на министерството в момента са по съдебни зали и не могат да дойдат на това дело. Съдът наложи лична глоба от 300 лева на завеждащия юридически отдел в министерството, както и санкция в размер на разноските по днешното заседание.

"Относно хода на делото, каквото имах да кажа, аз го казах в залата. Относно реда на информацията която искате да получите, знаете, през пресцентъра, аз лично ще се постарая да запозная пресцентъра с това дело", заяви Любомир Йосифов, защитник на министъра на образованието и науката.

Кристиян Гьошев оспорва министерска наредба, според която випуск 99-а на профилираните паралелки не може да се освобождава от матури.

"Защо се защитаваш сам, имаш ли адвокат?
"Не, адвокат нямам, мисля, че проблемът е много ясен. Представете си, че даден ученик влиза заради даден предмет в това училище, в началото на годината вижда, че условията му се подменят и съответно той остава излъган от собствената си държава", казва Кристиян Гьошев.

Утре Кристиян ще навърши 18 години, днес се яви в съда, с подписите на родителите си.

"МОН с този свой инат не ни учи на нищо друго, освен как да не спазваме законите в държавата и мисля, че учениците ще си търсят правата до край", допълни Кристиян.

Съдът насрочи делото за 6-и декемри. Министърът на образованието и науката Владимир Атанасов днес се завърна от командировката си в нигерийския град Абуджа.