Българските военослужещи очакват с поканата за членство в НАТО в армията да навлизат високите технологии и да се увеличат възможностите за повишаване на професионалната квалификация. Това научи Би Ти Ви в едно от поделенията на Българската армия.

Свързочното поделение край Горна Малина е най-старото в страната. То не е след елитните поделения. Офицерите в него смятат, че поканата за членство е признание за положените усилия в реформирането на армията по стандартите на Алианса.


"Чуствате ли се натовски офицер?" бе въпросът на Би Ти Ви към подполк. Никола Митев - командир на Свързочно поделение - Г.Малина.

"Чуствам се български офицер, който ако се наложи ще работи в екип с офицери от армиите на НАТО."

Поделението е участвало в няколко международни учения. Двама от офицерите в него са специалицирали в държави от НАТО. Тук английски език знаят 5 процента от кадровите военни. Според Някои от войниците споделиха очакванията си след поканата в НАТО:
"При евентуално приемане на България да се доближим до техния стандарт на живот."

"Войниците и офицерите да станат по-добре квалифицирани и да навлезе интернета в службата."

"онзи ден гледах предаване по би ти ви репортерите за американската армия. Там всичко е на много високо ниво. Надявам се да постигнем това, което те са постигнали."

"Надявам се бързо да навлязат новите технологии за които говорят всички и да имаме по-добра материална база, за да покажем, че не сме по-лоши от другите държави в НАТО."