9-годишно момче беше зверски разкъсано от ротвайлер във Велико Търново. Нахапана е и майката на детето, докато се опитвала да го отърве от кучето.

В схватката с ротвайлера 9-годишният Петър попаднал снощи към 19.00 часа, докато се разхождал с майка си по еко-пътека в покрайнините на Велико Търново.

"То са мъчеше във врата да ме удари, но, но не успя, аз се отбранявах и…", споделя 9-годишният Петър.

За да спаси живота на сина си, жената инстинктивно захапала ротвайлера за врата. Тогава кучето се нахвърлило и върху нея. Последиците: 9-годишно дете с разкъсани в дълбочина дясна и лява ръка, зверски нахапаната му майка и психическа травма за цял живот.

"Според мен собствениците би трябвало да си познават кучетата, след като дори и животното се възпитава и така. Мисля, че не трябва да се пуска по този начин на свобода, без синджир или поне по тези места, по които често се разхождат хора и деца ходят да карат колела", каза майката на Петър Даниела Йорданова.

Собственикът на ротвайлера призна, че това не единственият път, когато е разхождал кучето си без намордник.

"И съм го пускал и никога не е правило, признаци не е проявявало за такава агресивност", информира собственикът на кучето, Малери Хаджистоев.

От 2001 г. на територията на община В. Търново е в сила местна наредба, в която изрично са упоменати пригодените за разходка на стопанствени кучета площи. В парковете и детските площадки това е забранено.

"Ограничава развеждането на домашни кучета на територията на град В. Търново без повод или без намордник. В настоящата наредба санкциите са до 500 лв.", съобщи Зорница Кънчева, началник отдел "Опазване на околната среда".

Въпреки наредбата до този момент санкционирани граждани няма. Отговорност от стопанина на ротвайлера ще търсят родителите на Петър.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето