На 13 октомври в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова представи възможностите за профилактика на грипа. Интервюираните бяха началника на отдел "Противоепидемичен контрол" към столична РИОКОЗ д-р Марияна Иванова и хомеопатът, специалист по вътрешни болести, д-р Мариян Иванов.

Д-р Иванова обясни за това, че сега е подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина, за да може организмът да изгради имунната си защита. Това изисква от две до три седмици след имунизацията.

Съвременните ваксини не съдържат готови антитела. Хора които казват, че са се разболели след ваксината, всъщност са били вече заразени от вирусна инфекция. Д-р Иванова е категорична, че не е възможно човек да се разболее от ваксината.

Д-р Иванов е убеден в ефективността на хомеопатичните средства

за профилактика на грипа и другите вирусни инфекции през есента. Освен че действат добре, те са безвредни за организма и могат да се взимат от бременните и малките деца. Домашните средства като пчелни продукти, както и универсалните адаптогени, сред които са  жен-шен, елеутерокок, гуарана, китайски лимонник, когешки нокът и ехинацеята имат мощно имуностимулиращо действие.

Специалистите препоръчват също и разходки на открито, спортуване и  витамино-профилактика.