Благополучно приключи одисеята на девет български алпинисти, които изпаднаха в беда при опит да изкачат планината Олимп в Северна Гърция. При зрелищна акция на помощ им се притекоха гръцките спасители.

Само с един счупен крак се отърваха българските алпинисти, които изкачвали планината Олимп, когато изведнъж ги застигнала буря и лошо време. Българският консул в Атина Васил Митровски съобщи за bTV, че на ранения наш сънародник е оказана първа помощ в болницата в град Катерини, след което цялата група е отпътувала за България.

Бедата застигнала алпинистите на 2700 метра над морското равнище, в трудно проходима местност, около хижа Христо Скакалов. Един от тях паднал и счупил подбедрената си кост. Колегите му потърсили помощ чрез мобилните си телефони и към мястото на инцидента се отправили два хеликоптера и 15 спасители от гръцката Гражданска защита.

Българската федерация по катерене и алпинизъм няма никаква информация за пострадалия алпинист и за спътниците му. Пред bTV оттам казаха, че вероятно българите са туристи, които са били изненадани от лошото време в най-високата планина в Гърция.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето