Тунелът под Ламанша продължава да е затворен. Пожарът, който избухна вчера следобед на 5 километра от изхода на тунела от френска страна, предизвика паника и остави десетки хиляди пътници от двете страни на Ламанша.

Основното огнище на пожара бе погасено едва тази сутрин. Общо 180 френски и британски пожарникари се бориха с огъня при изключително тежки условия и температура, достигаща 1000 градуса. Засегнат е северният тунел под Ламанша. Той ще остане затворен за по-дълго време. Там температурата продължава да бъде много висока.

Южният тунел е годен за експлоатация, но движението ще бъде частично след проверка на системите за сигурност. Пожарът избухна върху мотриса, превозваща тежкотоварни камиони. Няма тежко пострадали. Влаковете, намиращи се в тунела в момента на пожара, бяха върнати спешно към изходните гари.

Според очевидци, експлозиите са били многократни. Основната версия за пожара е проблем в спирачната система на един от камионите. Все още няма информация за нанесените щети.

Продължава хаосът на северната гара в Париж, откъдето тръгват високоскоростните влакове за Лондон. Това е предпочитаният и най-бърз транспорт между двете столици. Компанията Евростар, която експлоатира тунела пренасочва над 15 000 пътници от Лондон, Париж и Брюксел към морските гари и летища

Пожарът избухна вчера привечер на една от влаковите композиции, превозващи пътници и камиони. Това е третият сериозен пожар от отварянето на тунела през 1994 година.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето