Националният център за спешна помощ от следващата седмица ще има още един телефон за повиквания от граждани. Новият номер е 088 150.

На телефона в Националния център ще бъдат приемани повиквания не само от София, но и от цялата страна. Новият телефон се въвежда, защото досега връзката на 150 често се разпада, обясни новият директор на Центъра за спешна помощ д-р Георги Гелев. Старият номер също се запазва, но предстои изчистване на връзката. Ще бъде поправено и записващото устройство на компютърната система в центъра. Сега дежурните диспечери записват повикванията на ръка.

До края на годината екипи на спешна помощ ще бъдат разположени в най-големите многопрофилни болници в София. Така лекарите и линейкети ще бъдат по-близо до кварталите и ще се отзовават по-бързо на повикванията, обясни д-р Гелев. Той ще преговаря с ръководствата на болниците "Царица Йоана" , "Света Ана", Пета Градска, "Пирогов" и Военна болница, в които има и спешни клиники. Предвижда се във всяка да бъдат разположени по 4-5 линейки.

Годишно, лекарите от телефон 150 оказват помощ на 140 000 пострадали. Около 2 000 -3 000 са лъжливите повиквания.