Потъването на руската петролна платформа в Охотско море се дължи на многобройни нарушения на правилата за безопасност. Това заяви руски експерт пред вестник "Новие известия".

В Мурманска област днес е ден на траур в памет на загиналите при потъването на петролната платформа "Колская" в Охотско море. Неизвестна остава съдбата на нашия сънародник Живко Жеков. Неговото име не фигурира в списъка на загиналите и спасените, който беше публикуван от компанията собственик на потъналата платформа.

Петролната платформа, на борда на която се намираха 67 души, в неделя претърпя авария при буря в централната част на Охотско море, на 200 километра от остров Сахалин. Бяха спасени само 14 души. В района на инцидента са открити 16 тела на загинали, които ще бъдат транспортирани в пристанището Корсаков. Щансовете някой да е оцелял във водата с температура един градус са нищожни.

Спасителната операция продължава трети ден по море и въздух. Самолет Ан-74 и хеликоптер Ми-8 от Далекоизточния авиационно-спасителен център на руското министерство на извънредните ситуации излетяха към Охотско море, за да се включат в издирването на хората от потъналата сондажна платформа.