Евакуираните жители в района на взрива снощи се прибраха по домовете си. Още вечерта тръгнаха слуховете за причините за инцидента. Заговори се за прикриване на кражба, слаба охрана и умишлен палеж. Органите на реда допускаха в Челопечене и Чепинци само местните хора, затова за нашия екип се оказа изключително трудно да проникне там.

След няколко часови молби и уговорки с ресорните институции екипът ни най-после беше допуснат в центъра на Челопечене. Хората там се бяха събрали на мегдана и развиваха всевъзможни версии за случилото се.

Една от версиите, която витаеше из града е, че днес в склада с боеприпасите е трябвало да се прави ревизия, но заради много липси е направен умишлен палеж.

"За да се запали толкова рано и да има толкова време мълчание, значи има нещо", казаха пред bTV жители на квартала.

Не липсваха и предположения, че палежа е направен от атентатори. Според кмета на район "Кремиковци" Иво Панев достъпът до складовата база е бил изключително лесен.

"Ами двама човека на преклонна възраст да охраняват такова количество експлозиви", коментира Панев.

Това, което хората масово се питаха беше как са оцелели пазачите на обекта, които са били в епицентъра на взрива.

Столичния кмет Бойко Борисов заяви, че не е наясно какви точно са рисковете от нов взрив, но е върнал хората в района по своя преценка.

"Някъде по пътя видяхте ли полеви лагери, които да съберат около 4000 човека. Столична община няма палатки. Къде ще ги настаним", каза Борисов.

Въпреки, че ресорните институции бяха категорични, че риск за населението няма, блокадата в района остана през цялата нощ.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето