Ситуацията в Челопечене и Чепинци не беше извънредна, а ставаше въпрос за авария. Така се изрази тази сутрин пред bTV министърът на извънредните ситуации Емел Етем.

Бързият анализ, който направихме на вчерашните събития и реакцията на институциите, които трябваше да участват при тези събития, показват, че координацията и дейността на службите е била много бърза и активна - на МВР, на Министерство на извънредните ситуации, на здравеопазването, на отбраната, на околната среда и водите, на транспорта, защото всички тези структури имат пряко отношение към взрива, който започна вчера сутринта.

За по-малко от 12 часа ситуацията беше овладяна и координацията беше изключително професионална, заяви вицепремиерyt и министър на извънредните ситуации.

В извънредна ситуация, както вчера, се действа извънредно и много координирано, в противен случай рискът за здравето и за живота на хората е много голям, допълни тя.

Според нея ситуацията не е била извънредна, а е една авария, която създава извънредност за определен период от време и в никакъв случай не може да се нарече бедствие.

Вицепремиерът изказа мнение, че координацията трябва да се прави от кмета на областта или ако има няколко общини, то тогава от областния управител и в Закона за защита от бедствия това ясно е посочено.

"Ако има нещо, което да не е направено, както трябва вчера сутринта, това е именно неуведомяването на населението и на медиите и това не означава, че не е имало координация", категорична бе Етем.

По думите й е липсвала ясна и точна информация и в случая е важна координацията между представителите на местната власт и представителите на ведомствата и институциите.

Министър Етем бе категорична, че телефон 112 е изключително важен за гражданите при подобни ситуации и той е за спешни нужди, когато е застрашен животът при земетресения, пожари или взривове. Той не е информационен телефон, посочи Етем.