От опозицията заявиха, че промяната е следствие на лобистки натиск и ще доведе до спекула с лекарствата.

На практика, ако собствениците на аптеки са и търговци, и вносители на лекарства ще има либерализация на пазара на лекарствените средства.

Това е мотивът в правителствения законопроект за лекарствените средства, с който депутатите отмениха изискването фармацевт да отваря само по една аптека. Комисията за защита на конкуренцията вече обяви, че това пречи на конкуренцията и, че ограничава възможността за ниски цени чрез икономии, при аптеките във верига. Промените в закона са в интерес на потребителите, реагираха веднага от Асоциацията на собствениците на аптеки с декларация до медиите.

Опозицията в парламента обаче разкри лобизъм и прогнозира спекула с лекарствата, защото либерализацията ще позволи на вносителите на лекарства да имат собствени аптеки.

"Днес е видно, че лобито на големите вериги надделя и година преди изборите често ще виждаме такива промени в законодателството", каза Мария Капон.

Ако изискването само магистри-фармацевти да имат аптеки отпадне, малките фармации в страната няма да удържат на конкуренцията. Според Българския фармацевтичен съюз днешното решение за отмяна на принципа "един фармацевт-една аптека" ще ограничи достъпа на хората до лекарства.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето