Броят на удавените се е увеличил в сравнение с миналата година, съобщиха от "Гражданска защита". Според директора на "Гражданска защита", ръстът в черната статистика се дължи изцяло на рязкото увеличение на температурите през последния месец.

"Това е период, който най-много лъже хората, тъй като температурите на въздуха са доста високи, но за разлика от въздуха, водата в язовирите, с изключение на повърхностния слой в дълбоките места, температурата е ниска и представлява опасност за хората, които влизат да се къпят", поясни Андрей Иванов.

По данни на "Гражданска защита", само за последните 4 дни във водоеми са се удавили 5-ма души. В някои от случаите хората са се къпали в непосредствена близост до табелите, които забраняват влизането във водата.

"В случаите в кв. "Дружба" и язовир Искър са обозначени, но се случи трагедия. Не може да сложим спасител на всеки човек, така че да бъдат охранявани по всяко време".

Директорът на "Гражданска защита" очаква, с годините трагичните инциденти да намалеят, тъй като децата са много по-наясно с рисковете, дори и от собствените си родители.

"Основното нещо е обучението на хората. И това обучение, което е започнало в училищата ще окаже влияния след години".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето