Прекратено е преброяването на населението и семействата в Македония, предаде македонското издание "Кирилица". Късно снощи се е състояло заседание на Държавната комисия по преброяването, на която е било констатирано, че не съществуват условия за по нататъшна реализация на процеса.

Причина за решението било нееднаквото прилагане на методологията, утвърдена от страна на Държавния статистически институт, която е съгласувана с ЕВРОСТАТ. Според комисията процесът не може да приключи с реални данни за броя на населението и семействата в Македония, заради което комисията не може да изпълнява своите задължения. Поради тази причина всички членове на комисията си подадоха оставките. Комисията призова всички участници в преброяването да спрат действията си свързани с процеса.

Причина за усложняване на процеса на преброяване в Македония беше различното тълкуване на член от закона, свързан с гражданите, които живеят повече от една година извън страната. Съгласно закона тези граждани не трябва да бъдат преброявани. Членовете в комисията за преброяване от албанската общност обаче, както и от по-малките етнически

общности смятаха, че всички, които поне веднъж са пребивавали в Македония, независимо дали живеят повече от една година извън страната, трябва да бъдат обхванати от процеса.

След като не беше намерен компромис, преброителите в албанските региони продължиха да реализират процеса съгласно собствените си тълкувания. Многото неясноти и закъснението на процеса също повлияха на лошото провеждане на преброяването.

Междувременно неправителствената организация "Български културен клуб" със седалище в Скопие  представи видеоклип и плакат, с които призова македонците с българско самосъзнание да се изяснят за своята национална принадлежност и да се преброят като българи, пише скопският вестник "Дневник". Във видеоклипа са показани исторически  личности като цар Самуил, Гоце Делчев, Свети Климент Охридски, а мотото е "Всички те бяха българи, а ти?".

Днес в Македония е неработен ден по случай Деня на народоосвободителната война и антифашисткото въстание. В Прилеп вчера беше открит възпоменателен музей и паметник на Кузман Йосифовски - Питу.

Под заглавие "Ще влезем в ЕС и НАТО като македонци" "Утрински весник" цитира думите на македонския президент Георге Иванов в Дома на македонската армия на тържество по повод 11 октомври, на което бе отдадена почит на жертвите на Народноосвободителната война. "Никой и никога с нищо няма да може да навреди на нашето конституционно име, нашата идентичност, това, което сме. Не ни трябва нито признание, нито потвърждение за това, което сме. Били сме и ще бъдем Македония.  Били сме и ще бъдем македонци, заяви Иванов.